Svensk litteratur idag

Att sammanfatta vad litteratur är idag är i stort sett omöjligt. Om tryckkonsten var ett genombrott för litteraturen har de digitaliserade lösningarna inneburit ett nytt genombrott. Det är billigare att trycka upp böcker, och ännu billigare att helt enkelt lägga ut texter på nätet. Mängden text som finns idag är större än någonsin, och antalet genrer och olika inriktningar har exploderat till en stor mångfald av inriktningar som lever sida vid sida.

Deckare

Svenska deckare har funnits sedan 1940-talet. De senare årtiondena har svenska deckare, kriminalromaner och andra närliggande genrer blivit mer populära, mer rumsrena och flera svenska författare har slagit igenom internationellt. Det pratas till och med om ”det svenska deckarundret”.

Barn- och ungdomslitteratur

En annan genre som är värd att lyfta fram är barn- och ungdomslitteraturen som blivit mycket uppmärksammad i Sverige. Sedan Astrid Lindgrens böcker kom under 1900-talets andra halva har ingen kunnat blunda för hur viktig genren är och hur stort inflytande den har, och Sverige har också en lång rad skickliga barnboksförfattare.

Dramatik

Även inom dramatik finns det svenska betydelsefulla författare, som också kunnat slå igenom internationellt. Exempel är August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén.

Rekommenderade artiklar